Tung Wah Group of Hospitals Kap Yan Directors' College Forum 首頁 Tung Wah Group of Hospitals Kap Yan Directors' College Forum
東華三院甲寅年總理中學討論組

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

咁搞法...
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    Tung Wah Group of Hospitals Kap Yan Directors' College Forum 首頁 -> KAP YAN 甲寅人
上一篇主題 :: 下一篇主題  

今次旅行取消係咪好事?
21%
 21%  [ 7 ]
唔係
66%
 66%  [ 22 ]
冇意見
12%
 12%  [ 4 ]
總投票數 : 33

發表人 內容
merryanthony

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 4:59 pm    文章主題: 咁搞法... 引言回覆

旅行改做聯歡會...
我地好多同學已經準備左好多野...
我地F.5~7應該一早就book好車,通告都出埋錢又俾左
突然間話取消...我地根本唔知點算...
我地F.5同F.7都應該好重視今次既畢業旅行
我地可以點搞...
而且老師們係咪好心做壞事呢?

merryanthony 在 星期三 一月 30, 2008 6:03 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
sp030060

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 5:25 pm    文章主題: 引言回覆

中學的朋友是最寶貴的
很多人都想藉各種班會活動增進友誼
旅行取消了 等於大家少了一個集體回憶
大家早前積極的準備 物資都浪費掉
既然有不少學生都想參與旅行
那不如將決定權交給各班及隨行老師

sp030060 在 星期三 一月 30, 2008 5:42 pm 作了第 1 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 發送電子郵件
sp030203

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 5:29 pm    文章主題: 引言回覆

最近天氣寒冷 我都明白會有家長對呢個時候去旅行有意見
但以中五學生既角度睇 覺得好可惜
大家都知 中5 生只剩返一個cycle 多既上課天
呢半個學年 因為銀禧校慶已經冇左聖誕party singing contest
為學校慶祝校慶 我可以理解 都唔會怪學校
但係連picnic 都冇埋 真係令中5 生好失望

可以既 我提議中5 可以例外自行決定是否參與旅行
回頂端

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 5:43 pm    文章主題: 引言回覆

多謝同學既support Smile
而且我認為俾我地去旅行都係一個俾大家知到我地真係大個左既一個機會囉...少少都叫有呀係咪?
sp030153

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 6:38 pm    文章主題: 引言回覆

中五畢業又冇聖誕聯歡又冇sing con
而家又冇埋旅行
聯歡會同旅行根本就唔同
用聯歡會代替旅行係1個唔服眾既做法!

雖則天氣真係好惡劣
但係可唔可採取雙羸既方法?
eg. 將旅行押後至放完假返黎先搞
咁唔係1個大家都好咩?

希望校方係諗野既時候
從學生既感受去諗下
諗下畢業生既處境!
回頂端

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 6:48 pm    文章主題: 引言回覆

sp030153 寫到:
...
將旅行押後至放完假返黎先搞
咁唔係1個大家都好咩?
...

未必...
2月F.7考mock
3月到我地
4-6月考會考
7月我地都唔使返...

可唔可以唔同form唔同時間去旅行呢?
__S!u血=]

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 9:29 pm    文章主題: 引言回覆

天文台發出寒冬天氣警台姐
吾代表個個同學都覺凍已吾想去旅行架wor
凍既話係人都識著3 啦-.-"
洗咩取消左個旅行佢
回頂端
ほんにほん

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 9:57 pm    文章主題: 引言回覆

sp040008 寫到:
洗咩取消左個旅行佢

我不太同意,其實天文台發出寒冬天氣警台是理性的,上水的氣溫下降至9度,上學途中也感到一陣陣冷風。

如果面對這些天氣,卻硬要旅行,我覺得不是好事。

而且天文台估計星期五會下雨,去到也未必能生火,這還是戶外活動,難道要一邊擔傘一邊玩?

校方今次的決定是正確的,起碼在課室裡不用挨凍,也不用挨雨。

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 10:40 pm    文章主題: 引言回覆

講吓F.1-5會去邊:
F.1:鶴藪
F.2:大棠
F.3:蝴蝶灣
F.4:涌背
F.5A:西貢
F.5B:大美督
F.5C:清水灣
F.5D:石澳
F.5E:赤柱
呢度25班得15班(F.1,2,4)係附近冇海
而且F.1-2甚至乎得座山係附近,所以佢地係凍D,無計...
但係其他班附近有水會暖D架嘛,又有好多野玩架嘛
所以我覺得旅行唔應該取消咁嚴重。

ps.如果係課室開門開窗既話會好凍啵而家既天氣
__S!u血=]

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 10:56 pm    文章主題: 引言回覆

引言回覆:
我不太同意,其實天文台發出寒冬天氣警台是理性的,上水的氣溫下降至9度,上學途中也感到一陣陣冷風。

而且天文台估計星期五會下雨,去到也未必能生火,這還是戶外活動,難道要一邊擔傘一邊玩?

我也明白天文台是理性的 難道有寒冷天氣警告我地就乜都吾洗做么?!
一年一次的旅行對我來說是很重要的
難道我要屈服在這區區一個寒冷天氣警告下?!我做不到
校方不一定要取消的 可選擇延期或其他
硬要取消的話 對準備了旅行的人不是很不公平麼?!
誰說下雨就不能生火?! 照今日的天氣睇
不是很大雨的說 生火不是難事=]

__S!u血=] 在 星期三 一月 30, 2008 11:08 pm 作了第 1 次修改
回頂端
sp050132

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 10:58 pm    文章主題: 引言回覆

sp070089 寫到:
sp040008 寫到:
洗咩取消左個旅行佢

我同意你話上水氣溫低..
但旅行並非到上水一帶地區..

學校一早講明..
如果有人驚凍想唔去就可以家長信..
可以比你選擇留係學校..
既然已經有呢個措施..
又可必取消旅行呢?
回頂端

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 11:08 pm    文章主題: 引言回覆

好難延期...好似我上面講過咁
我都覺得好唔公平...我地係要自己搞掂晒所有既野....而家就貿貿然取消左 Evil or Very Mad Evil or Very Mad
__S!u血=]

發表發表於: 星期三 一月 30, 2008 11:18 pm    文章主題: 引言回覆

sp030101 寫到:
我都覺得好唔公平...我地係要自己搞掂晒所有既野....而家就貿貿然取消左 Evil or Very Mad Evil or Very Mad

如果真係取消左咁點丫@@?
回頂端
sp010185

發表發表於: 星期四 一月 31, 2008 12:07 am    文章主題: 引言回覆

好彩我地班冇 book 車姐 ..
一陣錢又俾埋,但係又取消,
到時真係唔知點算…

不過我認為取消旅行唔算可惜,
但係以寒冷天氣為名,
改為在學校舉辦聯歡會真係……

無啦啦邊度搵野搞聯歡會?
響班房入面 BBQ?

與其係咁,
不如直接放假算喇…
俾多一日假期溫書仲好…

發表發表於: 星期四 一月 31, 2008 1:01 pm    文章主題: 引言回覆

sp030101 寫到:

今次的決定,其實絕非"貿貿然".事實上,是經常很多討論,亦要考慮天氣的不斷變化,才作出的決定.當然,任何決定都會有人不開心:
(1)如常旅行,可能很多同學,甚或家長會不滿在低溫之下,仍然要同學冒著風雨在室外活動;
(2)延期:很不幸地,今年遇上銀禧校慶,旅行日訂於二月初,已不可能押後,放完年假後舉行旅行(我們也曾考慮過這選擇),中七中五同學便不可能參與旅行了.
(3)取消旅行,多放一天- 不行,那樣會影響全年上課日數,未能符合教育署要求(除非減少其他假期)
(4)取消旅行,照常上課: 大家放假的心情已"如箭在弦",上課的效益將極小.
(5)各班自決:這是不可能的,其中會涉及行政上的問題,而各班同學中亦未必能得到共識.

最後,今次的決定一定不是完美的,但提出以上各點,希望大家知道這是一個不容易,卻絕不是貿貿然的決定.

(萬一:明天陽光普照,氣溫回升,大家對這個決定的怨氣必然更重,但誰又可以保證明天的天氣如何呢?)
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    Tung Wah Group of Hospitals Kap Yan Directors' College Forum 首頁 -> KAP YAN 甲寅人 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票